Är det dags att lägga ner ditt aktiebolag? Det kan kännas som en stor sak men faktum är att det inte behöver vara så dramatiskt. Det finns dock en hel del att tänka på för att slippa kostsamma misstag. Här går vi igenom fem vanliga fallgropar.

1. Skicka inte in anmälan om frivillig likvidation!
Dags att lägga ner, då ska väl ansökan om frivillig likvidation skickas in till Bolagsverket? Fel! Visst kommer bolaget så småningom att läggas ner men för de allra flesta blir detta en lång och dyr lösning.

När ett aktiebolag går i likvidation så behövs det en likvidator som sköter bolagets åtaganden fram tills dess att det är helt upplöst. Eftersom Bolagsverket kräver att en likvidator är oberoende i förhållande till bolaget som läggs ner så kan bolagsägaren i de flesta fall inte vara likvidator själv. Likvidatorn behöver dessutom ha relevant kunskap inom ekonomi och Bolagsverket kräver en meritföteckning som visar detta. Normalt utses en advokat eller ekonom med rätt erfarenhet. En likvidation tar mellan 9 månader och ett år att slutföra vilket följaktligen kan innebära höga kostnader för likvidatorn.

Tänk på: Ett ärende om frivillig likvidation går inte att återkalla från Bolagsverket. Detta är något många bolagsägare bittert upptäcker när Bolagsverket efterfrågar en likvidator. Om bolagsägaren inte har något förslag som Bolagsverket godkänner så kommer Bolagsverket att utse en advokat som likvidator.

2. Välj inte den billigaste “snabbavvecklaren”!
Har du bestämt dig för att en snabbavveckling av ditt aktiebolag blir den billigaste, enklaste och snabbaste lösningen? Bra, vi håller med. Men var noga när du väljer aktör för att avveckla ditt bolag. Det finns tyvärr många bolag som påstår att de avvecklar aktiebolag när de i själva verket säljer bolagen vidare. Detta leder tyvärr ofta till problem för kunden.

Kontrollera att tjänsteleverantören verkligen lägger ner ditt bolag. Läs på om bolaget och kontrollera referenser. Vi på Bolagspartner är störst i Sverige på snabbavveckling och hjälper gärna till att avveckla ditt aktiebolag!

3. Glöm inte tillgångar i bolaget!
När det är dags för en snabbavveckling så ska verksamheten vara avslutad och alla abonnemang och andra åtaganden ska vara avslutade. Dubbelkolla att dina telefonnummer och domäner ägs av dig privat och inte av bolaget. Ibland upptäcks inte detta förrän efter en avveckling och då kan det vara lite krångligt att få allting rätt.

Tänk också på att flytta eventuella fordon och andra tillgångar. När vi köper aktiebolaget för snabbavveckling ska det bara finnas pengar på kontot kvar, samt eventuella skatteskulder/skattefordringar.

4. Vänta inte tills efter bokslut!
Det är inte nödvändigt att vänta tills efter bokslut för att avveckla ett aktiebolag. Om du avvecklar bolaget före dess bokslut kan Bolagspartner sköta bolagets sista årsredovisning och inkomstdeklaration. Ofta kostar bokslutet lika mycket som själva avvecklingen så snabbavvecklingen blir därigenom nästintill gratis!

5. Men om du har väntat tills efter bokslut, skynda på!
Om du inte hann med att sälja ditt aktiebolag till oss för snabbavveckling före bokslut så måste du upprätta bokslutet och skicka in årsredovisning samt inkomstdeklaration innan vi kan köpa bolaget. Men, ta då tillfället i akt att göra en extra smidig avveckling.

Eftersom alla siffror uppdaterats i samband med bokslutet och bokföringen är aktuell så är det väldigt enkelt att avveckla bolaget. Skicka siffrorna till oss för en omedelbar offert. Oftast kan vi sedan köpa bolaget och inleda en avveckling av bolaget inom några dagar.